Agenda

Open


Gustav Klimt


06-02-2023

Ingrid Gaasterland


Helaas heb ik de tentoonstelling over Klimt in Amsterdam gemist! Gustav Klimt staat wel bekend als ‘Golden Boy”. En dat was ook de titel van deze tentoonstelling uit het van Gogh museum. Gelukkig is diezelfde tentoonstelling nu te zien is in het Belvedere in Wenen. Dus reis ik daar zeer binnenkort naartoe! Wenen is sowieso de stad van Gustav Klimt! Hij werkte in Wenen ten tijde van het belle époque, het fin de siècle, en hij werd een van de belangrijkste voormannen van de Wiener Secession. Hiermee leidde hij het ietwat behoudende Wenen de vernieuwing in, passend bij de eeuwwisseling. Eigenlijk is Klimt het meest bekend geworden door het gebruik van bladgoud in zijn werken, alsook door zijn licht erotische symboliek. Toch heeft zijn gouden periode maar kort geduurd en werd hij opgeleid in de Academische traditie. Hij decoreerde bijvoorbeeld delen van het interieur van het Burgtheater in een stijl die veel doet denken aan de Friese schilder Lourens Alma Tadema.

Boeiend is het te zien welke andere kunstenaars en kunststromingen hem hebben geïnspireerd, zoals van Gogh en Matisse, maar ook vertegenwoordigers uit de Schotse Arts-en Craftsbeweging zoals Mackintosh en de Glasgow Girls.

Ik verheug me op het bezoek aan Wenen en op het moment dat ik hierover uitgebreid kan vertellen in een interessante lezing!


Meer blogposts