Agenda

Open


Venus


06-02-2023

Ingrid Gaasterland


Eind vorig jaar ben ik intensief bezig geweest met Griekse Goden en al hun prachtige verhalen die uitgebreid afgebeeld zijn in de kunst. En dit allemaal naar aanleiding van de boeken van Stephen Fry: Mythos en Helden. Dit seizoen sluit ik af met een laatste lezing over dit onderwerp.

Wie kent niet het wereldberoemde schilderij van Botticelli ‘De geboorte van Venus’… . We zien Venus aan komen drijven op een schelp, voortgeblazen door Zephyr (de westenwind) en Aura (de ochtendbries) terwijl de godin Flora haar opwacht met een mantel vol bloemen! Een verwijzing naar het verhaal over haar geboorte.

Venus is de Romeinse godin van de liefde en de schoonheid, net als Aphrodite bij de Grieken. Zij is de mooiste onder de godinnen, en haar attributen - niet zomaar gekozen - zijn bloemen, duiven, schelpen en een appel. Getrouwd was ze met de lelijkste onder de goden: Vulcanos. Maar Venus had vele verhoudingen en haar grote liefde was Mars, de god van de oorlog. Bovendien wordt Venus altijd vergezeld door haar zoontje Amor (ofwel Eros), die met zijn pijlen goden en mensen in het hart raakt. Botticelli was niet de enige die haar afbeeldde op het doek. In vele variaties komen we haar tegen in de beeldhouwkunst, schilderkunst en dichtkunst. Of ze werd het onderwerp van een muzikale compositie.

Deze lezing is binnenkort te bezoeken in kasteel Geldrop.


Meer blogposts