Agenda

Open


Expositie Mar Diemèl


26-04-2022

Ingrid Gaasterland


In de afgelopen weken ben ik intensief bezig geweest met het leven en het werk van mijn grootvader Mar Diemèl (1903-1983), van wie op dit moment een prachtige tentoonstelling te bezoeken is in Kasteel Geldrop.

Mar Diemèl was autodidact. Hij werd geboren in een kleermakersgezin. Hij volgde zijn roeping om te tekenen en te schilderen, waarbij het vakmanschap van huis uit meegekregen een centrale rol had in zijn werk en leven. In het begin heeft hij gezocht naar een eigen stijl en experimenteerde hij met verschillende technieken van schilderen. Hij liet zich inspireren door de stijl en techniek van de oude Hollandse meesters, maar ook door stromingen als het late impressionisme en het expressionisme van de Bergense school. Hij heeft vele portretten geschilderd, landschappen en figuurstudies gemaakt. En onder het pseudoniem Mardi illustreerde hij gedurende het interbellum talrijke jongensboeken en schooluitgaven in opdracht van Uitgeverij Sint Gregoriushuis.

Als voorzitter van de kunstcommissie op Kasteel Geldrop, bestuurslid van de stichting Mar Diemèl én als oudste kleindochter van deze kunstenaar kan ik als geen ander vertellen over zijn leven en zijn werk als illustrator en kunstschilder, en later zijn activiteiten als directeur en docent aan de mede door hemzelf opgerichte kunstacademie Artibus in Utrecht. Een lezing staat gepland op 24 mei, met aansluitend een bezoek aan de tentoonstellingsruimte.

De link naar het kasteel kunt u vinden op deze pagina.


Meer blogposts