Agenda

Open


Grayson Perry


17-03-2022

Ingrid Gaasterland


Een paar jaar geleden maakte ik kennis met het werk van Grayson Perry, een Britse hedendaagse kunstenaar die zichzelf omschrijft als ‘pottenbakkende travestiet’. En sindsdien is mijn belangstelling voor deze bijzondere kunstenaar onverminderd groot gebleven.

 

Perry heeft een eigen beeldtaal ontwikkeld en hij laat zien dat kunst van iedereen is en geen elitaire aangelegenheid hoeft te zijn. In zijn werk is hij zeer creatief en divers. Hij maakt houtsnedes, wandtapijten, keramiek, sculpturen, is schrijver en maakt films en documentaires waarin hij identiteit, zelfbeeld en ook de smaak van de Britten onderzoekt. Dit alles voorzien van de nodige humor. Hij wordt niet voor niets omschreven als ‘een provocateur die op humoristische wijze de confrontatie zoekt tussen oud en nieuw, tussen acceptabel en shockerend’.

 

Bovendien houdt hij zich bezig met genderidentiteit. Claire is zijn alter-ego, vaak gekleed in prachtige jurken. Ook zijn teddybeer Alan Measles komt vaak in zijn kunst voor. Op deze manier vraagt hij meer ruimte voor emoties en de mogelijkheid te opereren buiten de strikte norm van het mannelijk gender.

Voor de zomer hoop ik een nieuwe lezing klaar te hebben over deze boeiende kunstenaar, die in 2003 de Turner Prize won en in 2021 de Erasmusprijs. I’ll keep you informed!


Meer blogposts