Agenda

Open


Wijn en Kunst


18-09-2022

Ingrid Gaasterland


Terwijl ik in Italië genoot van de zon, de kunst én de heerlijke Sagrantino wijn bereikte mij het verzoek een lezing voor te bereiden over wijn en kunst. Dit in het kader van de Twentse wijndagen in Ootmarsum. Daar kon ik natuurlijk geen nee op zeggen en ondertussen is de lezing af.

Er worden diverse kunstafbeeldingen getoond en besproken van sfeervolle bijeenkomsten waarbij wijn de feestvreugde verhoogt en de tongen en de zinnen losmaakt. Plezier alom! Maar de schilderkunst toont ook de andere zijde. Jan Steen schildert de ontluistering van dronkenschap bij zowel mannen als vrouwen en verbindt daar een morele boodschap aan.

De Griekse God Dionysos, misschien beter bekend als Bacchus, wordt van oudsher gekoppeld aan dronkenschap, extase en opgaan in de roes. En ook de Bijbel kent diverse verhalen waarin de wijn een rol speelt, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. Denk aan Lot en zijn dochters of -heel bekend- aan het Laatste Avondmaal! Allemaal verbeeld door de eeuwen heen op paneel, op doek, als fresco of in steen.

 

Deze lezing is te bezoeken op zondag 16 oktober in Ootmarsum, onder het genot van een glas wijn.
Meer informatie zie de agenda, of kijk op de site van Galerie De Ruimte, de link vind je hier.


Meer blogposts